Ürək-damar xəstəliklərində qidalanma

Ürək-damar xəstəliklərində (ürək xəstəlikləri, yüksək təzyiq, ateroskleroz və s.) düzgün qidalanma, ürək sağlamlığını qorumaq və xəstəliyin irəliləməsini yavaşlatmaq üçün çox önəmlidir. Ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən qidalanma rejimi aşağıdakı prinsiplərə əsaslanır:

Ürək-damar xəstəliklərində qidalanma

Ümumi Prinsiplər

Doymuş yağların və trans yağların məhdudlaşdırılması: Kərə yağı, qırmızı ət və tam süd məhsulları kimi qidalar doymuş yağlarla zəngindir və ürək xəstəlikləri riskini artırır.

Doğru yağların seçilməsi: Zeytun yağı, qoz, balıq və avokado kimi qidalar sağlam yağlar (mono və polidoymamış yağlar) ilə zəngindir.

Lifli qidaların artırılması: Tam taxıllar, meyvələr və tərəvəzlər liflə zəngindir və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

Tuzun məhdudlaşdırılması: Tuz (natrium) qəbulunu azaltmaq yüksək təzyiqin idarə olunmasına kömək edir.

Şəkərin məhdudlaşdırılması: Şəkərli içkilər və şirniyyatlar kimi qidaların azaldılması ürək sağlamlığı üçün faydalıdır.

Omega-3 yağ turşularının artırılması: Somon, uskumru, çia toxumu və kətan toxumu kimi qidalar omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.

Alkoqolun məhdudlaşdırılması: Alkoqolun azaldılması və ya tamamilə dayandırılması ürək sağlamlığı üçün vacibdir.

Ürək-Damar Xəstəliklərində Qida Nümunəsi

1. Gün

Səhər yeməyi:

Yulaf ezmesi (yulaf, su və ya az yağlı süd ilə)

Bir az təzə meyvə (məsələn, giləmeyvələr)

Bir ovuc qoz və ya badem

Şəkərsiz çay və ya qəhvə

Nahar:

Tam taxıllı çörək ilə toyuq və ya tuna salatı (yağsız yoğurt və ya zeytun yağı ilə)

Tərəvəz şorbası (az duzlu)

Təzə meyvə (məsələn, alma və ya armud)

Axşam yeməyi:

Izgara balıq (məsələn, somon)

Quinoa və ya tam taxıllı makaron

Buxarda bişirilmiş tərəvəzlər (məsələn, brokoli və ya yerkökü)

Təzə salat (zeytun yağı və limon suyu ilə)

2. Gün

Səhər yeməyi:

Tam taxıllı tost

Avokado dilimləri və pomidor

Bir az təzə meyvə (məsələn, portağal dilimləri)

Şəkərsiz çay və ya qəhvə

Nahar:

Qaynadılmış toyuq və ya hinduşka salatı (yağsız yoğurt və ya zeytun yağı ilə)

Tam taxıllı çörək

Təzə meyvə (məsələn, alma və ya armud)

Axşam yeməyi:

Izgara toyuq göğsü

Qaynadılmış qəhvəyi düyü

Buxarda bişirilmiş tərəvəzlər (məsələn, yaşıl lobya və ya ispanaq)

Təzə salat (zeytun yağı və limon suyu ilə)

Qida Seçimləri və Tövsiyələr

Tam Taxıllar: Yulaf, qəhvəyi düyü, quinoa, arpa və tam taxıllı çörəklər.

Meyvə və Tərəvəzlər: Hər gün müxtəlif rəngli meyvə və tərəvəzlər yeyin.

Sağlam Yağlar: Zeytun yağı, qoz, badem, avokado və balıq yağları.

Az Yağlı Süd Məhsulları: Az yağlı və ya yağsız süd, yoğurt və pendir.

Azaldılmış Tuz və Şəkər: Paketli qidalarda əlavə edilən tuz və şəkər miqdarını yoxlayın və məhdudlaşdırın.

Qidalanma rejiminizdə dəyişiklik etməzdən əvvəl həkimlə və ya dietoloqla məsləhətləşmək hər zaman yaxşı bir fikirdir. Bu, xüsusi ehtiyaclarınıza və sağlamlıq vəziyyətinizə uyğun bir plan hazırlamağa kömək edəcək.

Bu məqalə 11 iyun 2024 tarixində əlavə edilib. 0 dəfə oxuyun.

Yazıçı
Doktorsitesi
Doktorsitesi
Facebook Twitter Instagram Youtube